AinMokti
Ainmokti
Home About Stuffs Twitter instagram

owner


" my other world. for me to share about my life and passion. "

Credits

© Template design by Adila. thanks for Base code by Atiqah.

Sehari bersama SCASFT
Sunday, 23 March 2014 • 05:43 • 2 comments



Assalamualaikum and Hi!

Alhamdulillah masih merasa nikmat hidup kurniaan Allah s.w.t
Khamis lepas, baru ja selamat selesaikan projek Sehari Bersama SCASFT.. SCASFT stands for Spastic Children Association of Selangor and Federal Territory. dekat ja tempatnya dengan UM ni.. area Petaling Jaya ja. apa sebenarnya SCASFT ni?? ok sini nak cerita.

Sebenarnya dekat center ni diorang kumpulkan kanak-kanak dan juga orang dewasa yang ada masalah cerebral palsy. boleh google sendiri lah ya apa tu cerebral palsy. sebab aku pon kurang arif. hehe. so basically, kat center ni diorang di train supaya diorang tak terlalu bergantung dengan orang lain selain meningkatkan diorang punya living skill. dekat centre ni ada lebih kurang 7 kelas yang dibahagikan ikut level of capability masing-masing. ada yang dari umur 3 tahun sampai la paling tua tak silap 50 lebih rasanya. dan aku, haritu dapat kelas ke 5, severely handicapped n care group dimana kelas paling teruk la dia punya spastic tu.. fuhh, cabaran betul.

sebelum sampai situ, aku dah risau macam mana kalau diorang tak terima kitorang, tak bagi kerjasama? sebenarnya grup aku rancang aktiviti pupet show, games, magic show dan nyanyian. Alhamdulillah semua berjalan lancar, cuma game tu ja tak sempat main sebab diorang balik pukul 12 rupanya untuk kelas yang aku dapat tu. 
ini lah antara pelajar-pelajar dalam kelas tu.. boleh kata semuanya tak boleh bercakap. 

diorang tengah tengok magic show

ini lah reaction yang aku dapat setiap kali aku cuba berinteraksi. tapi takpa ni pengalaman Allah nak uji.

lepas habis sesi di kelas aku, aku pon bertapak ke kelas 7, kelas workshop. (tumpang kelas Alia jap..hehe)
kelas ni kira ok la sebab diorang boleh cakap macam orang normal. serius macam normal! tapi diorang ada la handicappednya tu. 

masa aku sampai diorang tengah buat ni. cantik kan?


belajar main kompang



sporting gila diorang ni siap begambar lagi. facebook pon ada tau..haha



aktiviti ni habis dalam pukul 1.15 macam tu la. kesimpulannya,..konon... eh, tak betul la.. aku banyak belajar sepanjang akiviti tu. aku belajar jadi sabar, jadi peramah, belajar lebih menghargai kehidupan aku, belajar bersyukur dengan nikmat Allah bagi. sungguh aku bersyukur. selalu aku mengeluh sebelum ni, banyak la kerja itu ini, letih la, malas la. sebenarnya tu jugak satu bentuk ujian untuk aku. insyaallah, lets live a better live.
*kita ingat kita susah, rupanya ada lagi orang lebih susah kat luar sana*

Ain







Labels: , , , ,



2 Comments:

Blogger Nys Anis said...

bestnya boleh buat kerja amal.
at least, have a life drpd 24hours dgn buku kan. best2.. tetiba asa teringin jugal nak try give a shot kt tempat tu satu hari nnty. hehe
tp em severenyaaaa class 5.kesian.mm betul tu. rasa bersyukur sgt.
alhamdulillah..

24 March 2014 at 11:13  
Blogger ainmokti said...

ya lah.. u should try Anys.. Alhamdulillah bersyukur dgn kehidupan yg Allah bagi..

3 April 2014 at 05:19  

Post a Comment


|